1η συνάντηση του Στ’ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. (2023-2024)

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 02-10-2023 την πρώτη συνάντηση της περιόδου 2023-2024, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Σε συνέχεια της 9ης συνάντησης αλλά και της προβολής της ταινίας «Σκιές στη σιωπή», που ολοκλήρωσαν τον Ε΄ κύκλο της Λέσχης Ανάγνωσης, τα μέλη συζήτησαν το βιβλίο της Χάρπερ Λι Βάλε ένα φύλακα μέσα από μια συγκριτική σκοπιά με το μυθιστόρημα «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της ίδιας συγγραφέως. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μορφή του αρχικού χειρογράφου της συγγραφέως, όπως αντικατοπτρίζεται στο υπό συζήτηση μυθιστόρημα, ενώ από όλα τα μέλη αναφέρθηκαν πληροφορίες για την εκδοτική διαδικασία που ακολούθησε και τις διαφοροποιήσεις που συντελέστηκαν μέχρι την έκδοση του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις ακούστηκαν από τα μέλη, όχι μόνο για τις διαφορές στο ύφος και στην αφήγηση ανάμεσα στα δύο μυθιστορήματα, αλλά και για τις διαφοροποιήσεις στη θεματολογία και στον τρόπο απεικόνισης των αφηγηματικών προσώπων. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη θεματολογία του τρέχοντος ΣΤ΄ κύκλου και τα μέλη συμφώνησαν να συνεχίσουν σε αυτόν με βιβλία γερμανόφωνων συγγραφέων του 20ού αιώνα.

 

2η συνάντηση του Στ’  κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. (2023-2024)

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 06-11-2023 τη δεύτερη συνάντηση της περιόδου 2023-2024, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Προηγήθηκε η εισήγηση του μέλους της Λέσχης Ανάγνωσης Εύας Σταματοπούλου, η οποία, αφού παρέθεσε σημαντικές βιογραφικές πληροφορίες για τον συγγραφέα Φραντς Κάφκα, στοιχεία για το σύνολο του συγγραφικού έργο του και την εποχή του, στη συνέχεια έκανε μια κριτική τοποθέτηση στη νουβέλα Η Μεταμόρφωση. Ενδιαφέρουσες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ακούστηκαν από όλα τα μέλη, αναφορικά με την πλοκή και τα αφηγηματικά πρόσωπα του υπό συζήτηση έργου, ενώ έγινε αναφορά και στις υπαρξιακές αναζητήσεις που θίγει Η Μεταμόρφωση. Η φιλόλογος Αντωνία Παυλάκου έκανε μια απόπειρα προσέγγισης του έργου μέσα από θεωρητικά κείμενα του Μισέλ Φουκώ, που επικεντρώνονται σε ζητήματα βίας και εξουσίας. Όλα τα μέλη παρατήρησαν ότι παρά την απλότητα της αφήγησης Η Μεταμόρφωση θίγει εξαιρετικά σοβαρά και πανανθρώπινα ζητήματα. Τέλος, η φιλόλογος Μαριλίνα Βαβαρούτσου βασιζόμενη στις μεθόδους της συγκριτικής γραμματολογίας και σε επιστημονικές προσεγγίσεις που έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Σύγκριση και Κ αναφέρθηκε στην επιρροή που άσκησε ο Κάφκα στον μεταπολεμικό μας πεζογράφο Ανδρέα Φραγκιά.

 

Μια συνεργασία της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Ποίησης στη Θεσσαλονίκη

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων (Ε.Μ.Σ), στο πλαίσιο συνεργασίας της με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Ποίησης στη Θεσσαλονίκη, αποδέχθηκε την πρόσκληση της δεύτερης να αναλάβει τη διακαλλιτεχνική παρουσίαση του λογοτεχνικού και ζωγραφικού έργου του  Αλέξανδρου Ίσαρη. Ο Αλέξανδρος Ίσαρης, αρχιτέκτονας, ποιητής, πεζογράφος, ζωγράφος, γραφίστας, φωτογράφος, μεταφραστής και εικαστικός επιμελητής εκδόσεων,  καταγόταν από τις Σέρρες, έζησε στη Θεσσαλονίκη όπου δημιούργησε το πρώιμο έργο του και από το 1978 ως τον θάνατό του το 2022 δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά και συγγραφικά στην Αθήνα. Την εισήγηση για το ποιητικό έργο του πολυτάλαντου δημιουργού της γενιάς του ’70 έκανε με προβολή ποιημάτων και  οπτικού υλικού για το ζωγραφικό έργο του η φιλόλογος – συγγραφέας Αντωνία Παυλάκου, πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Ποιήματά του διάβασαν μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ποίησης και μέλη της οικογένειας του ποιητή, που ήταν παρόντα στην εκδήλωση. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα  συζήτηση για το έργο και τη ζωή του Αλ. Ίσαρη σε κλίμα συγκίνησης, λόγω και της παρουσίας των συγγενών του. Αρκετές παρεμβάσεις έκαναν οι ανιψιές του Ίσαρη, η ποιήτρια και εικαστικός Σοφία Περδίκη, βραβευμένη το 2021 στα καλαματιανά «Πολυδούρεια», και η Στέλλα Περδίκη, φιλόλογος καθώς και μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης.  Συντονιστής  ήταν ο ποιητής και υπεύθυνος της Λέσχης Ανάγνωσης της Ποίησης Τόλης Νικηφόρου.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθν. Αμύνης 27 και Αλ. Σβώλου.

 

3η συνάντηση του ΣΤ΄ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ (2023-2024)

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης 05 Δεκεμβρίου 2023 την τρίτη συνάντησή τους για την περίοδο 2023-2024, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από το μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης φιλόλογο γερμανικής λογοτεχνίας και μεταφράστρια Εύα Σταματοπούλου το βιογραφικό του  συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ και στοιχεία για το συνολικό έργο και την εποχή του. Ακολούθησε από την ίδια  τοποθέτηση για το  υπό συζήτηση μυθιστόρημα  του Τσβάιχ Σκακιστική νουβέλα. Ακολούθησαν κριτικές τοποθετήσεις όλων των μελών της λέσχης, που χαρακτήρισαν το βιβλίο ως μια πολιτική και κοινωνική αλληγορία, στην οποία αποκαλύπτεται η σκοτεινή περίοδος της φασιστικής βαρβαρότητας, μέσα από τη ζωή του πρωταγωνιστή, που ταυτίζεται ως ταξιδιώτης με τον συγγραφέα. Επισημάνθηκε δε από όλα τα μέλη η δεξιότητα του Τσβάιχ στη συμπυκνωμένη γραφή και στην αφηγηματική, αν και γραμμική, μαεστρία του, που έδωσαν ένα πολυεπίπεδο λογοτεχνικό κείμενο.

 

4η συνάντηση του Στ’  κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. (2023-2024)

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας 08-01-2024 την τέταρτη συνάντηση της περιόδου 2023-2024, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Η συνάντηση ξεκίνησε με την εισήγηση του μέλους της Λέσχης Ανάγνωσης Μαρίας Νταλλή, η οποία, αφού παρέθεσε σημαντικές βιογραφικές πληροφορίες για τον συγγραφέα Ρόμπερτ Μούζιλ, στη συνέχεια τις συνέδεσε με το υπό συζήτηση έργο Οι αναστατώσεις του οικότροφου Ταίρλες. Ενδιαφέρουσες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ακούστηκαν από όλα τα μέλη, όσον αφορά την αφήγηση, την ρεαλιστικότητα των περιγραφών, τις επιρροές του Μούζιλ από τον Κάφκα και τον Φρόιντ. Ιδιαίτερα τα μέλη της λέσχης που είναι ή ήταν εκπαιδευτικοί προσέγγισαν την παιδαγωγική διάσταση του έργου και το συνέδεσαν με την σημερινή εποχή και την έξαρση της βίας των  ανηλίκων. Τέλος, η αρχιτέκτων Κατερίνα Θεοφιλοπούλου εντόπισε τις επιρροές του Μούζιλ από τον γερμανικό ρομαντισμό και ανέλυσε τα σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο. Η βραδιά έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης. H τυχερή ήταν το μέλος της λέσχης ανάγνωσης Εύα Σταματοπούλου που της έτυχε το φλουρί. Ως δώρο δόθηκε το μυθιστόρημα Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι του νομπελίστα Πίτερ Χάντκε.

 

Μια διαδικτυακή συνάντηση με τον ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΑΡΙΔΗ

Με αφορμή την ενασχόληση της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. με το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κατά τον περυσινό κύκλο αναγνώσεων (2022-2023) αλλά και με το έργο του Φραντς Κάφκα κατά τον φετινό (2023-2024), το Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ. προσκάλεσε τον θεατρικό συγγραφέα και δοκιμιογράφο Θανάση Τριαρίδη να μιλήσει για την προσωπικότητα και το έργο των δύο συγγραφέων. Πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης αλλά και φίλων που προσήλθαν λόγω του ενδιαφέροντος θέματος στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο Θαν. Τριαρίδης προσέγγισε την προσωπικότητα και ανέλυσε το έργο των δύο μεγάλων συγγραφέων. Κατά τη διάρκεια μιας και πλέον ώρας, ο ομιλητής απάντησε με επιχειρήματα στο ερώτημα: «Γιατί ο Φ. Ντοστογιέφσκι είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας και γιατί συγκαταλέγεται στη χορεία των κλασικών». Ακόμη, ερμηνεύοντας το έργο του Κάφκα, τόνισε την έννοια του παραλόγου σε αυτό, συνδέοντάς το με την πολύ πρώιμη θεμελίωση του μοντερνισμού. Το ακροατήριο έθεσε ερωτήματα και έγινε ένας ζωηρός διάλογος για τους δύο κορυφαίους συγγραφείς.

 

5η συνάντηση του ΣΤ’  κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ (2023-2024)

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν  το βράδυ της Δευτέρας 05 Φεβρουαρίου 2024  την πέμπτη  συνάντηση της περιόδου 2023-2024, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από τα μέλη της Λέσχης η εργοβιογραφία του συγγραφέα Ραίνερ Μαρία Ρίλκε και έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το μυθιστόρημά του Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριντς Μπρίγκε από όλα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. Το υπό ανάλυση έργο παρουσιάστηκε από τη φιλόλογο Μαριλίνα Βαβαρούτσου, το οποίο αρχικά ενέταξε στα γραμματολογικά του συμφραζόμενα και στη συνέχεια ανέλυσε τις ιδιαίτερες αφηγηματικές τεχνικές που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας αλλά και τις ενδιαφέρουσες διακειμενικές αναφορές που εντοπίζονται στο κείμενο. Τέλος, η αρχιτέκτων Κατερίνα Θεοφιλοπούλου έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην κατακερματισμένη αφήγηση του υπό ανάλυση έργου και στο κίνημα του εξπρεσιονισμού συμπαραθέτοντας και αναλύοντας εικόνες του Παρισιού από το λογοτεχνικό κείμενο μαζί με εξπρεσιονιστικούς ζωγραφικούς πίνακες.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00, η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, συνέδραμε στην προβολή της ταινίας Το ήσυχο κορίτσι, που ήταν η τελευταία ενός κινηματογραφικού αφιερώματος στην εφηβεία. Την ταινία, που στηρίζεται στο βιβλίο της Ιρλανδής συγγραφέως Τα τρία φώτα, προλόγισε η συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Νικολίνα Λέκκα, η οποία αναφέρθηκε κυρίως στο βιβλίο, ενώ παρέμβαση για το ύφος  και τον τρόπο αφήγησης έκανε η πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Αντωνία Παυλάκου. Για τα ζητήματα που θίγονται σε βιβλίο και ταινία σχετικά με την εφηβεία, η Αντωνία Παυλάκου διάβασε μικρή εισήγηση που είχε αποστείλει η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Βάνα Τζάννε.

 

6η συνάντηση του ΣΤ’  κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ (2023-2024)

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν  το βράδυ της Τρίτης 05 Μαρτίου 2024  την 6η  συνάντηση της περιόδου 2023-2024, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από τα μέλη της Λέσχης η εργοβιογραφία  του Γερμανού συγγραφέα Μαξ Ζέμπαλντ και έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το μυθιστόρημά του Άουστερλιτς από όλα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. Είχε προηγηθεί  η παρουσίαση της εργοβιογραφίας του  συγγραφέα από τη λογοτέχνιδα Νικολίνα Λέκκα καθώς και η δική της ανάλυση στο έργο. Επιπλέον το μυθιστόρημα σχολιάστηκε στο πλαίσιο των ιστορικών δεδομένων της εποχής αλλά και του πολιτικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί στη μεταπολεμική Γερμανία, ενώ ανιχνεύθηκαν και τα ψυχολογικά κίνητρα του κεντρικού ήρωα αλλά και των δευτερευόντων χαρακτήρων. Συνέβαλαν στα παραπάνω οι φιλόλογοι Ευαγγελία Παυλοπούλου, Αντωνία Παυλάκου, Χρυσοδήμη Μαχαίρα και η αρχιτέκτονας Κατερίνα Θεοφιλοπούλου. Τέλος, δόθηκε έμφαση στην τεχνική της αφήγησης του συγγραφέα και στην αποσπασματικότητα της μοντέρνας γραφής που χρησιμοποιεί σε συνάρτηση με τη λειτουργία του χώρου και των αρχιτεκτονικών μνημείων, που σηματοδοτούν  τον ψυχισμό του κεντρικού ήρωα.

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας      

H Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την εκδήλωση-αφιέρωμα «Η γυνακεία γραφή στη γερμανόφωνη μεταπολεμική λογοτεχνία», σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ, το απόγευμα της Τετάρτης,6 Μαρτίου 2024. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας περιελάμβανε αναγνώσεις ποιημάτων των γερμανόφωνων ποιητριών από  τις ερασιτέχνες ηθοποιούς Αγγελική Ιντζέμπελη, Αλέκα Δρακοπούλου, Κωνσταντίνα Χαρλέπα, Γιώτα Κουτσοδημητροπούλου, Σοφία Δαμήλου και Γιώτα Λαμπροπούλου από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης. Αναγνώσεις κατατοπιστικών  κειμένων για τη ζωή και το έργο των ποιητριών έκαναν τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ. Νικολίνα Λέκκα και Μαρία Νταλλή. Η τελευταία  ήταν υπεύθυνη και για τον συνολικό συντονισμό της εκδήλωσης. Τις ηθοποιούς συνόδευσε με το πιάνο ο μουσικός Αντώνης Δρέτας.

 

7η συνάντηση του ΣΤ’  κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ (2023-2024)

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν  το βράδυ της Δευτέρας 08 Απριλίου 2024  την έβδομη   συνάντηση της περιόδου 2023-2024, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από τα μέλη της Λέσχης και τη φιλόλογο Ευαγγελία Παυλοπούλου η εργοβιογραφία  του Γερμανού συγγραφέα Χανς Φάλλαντα και έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το μυθιστόρημά του Ο εφιάλτης από όλα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. Είχε προηγηθεί  η προσέγγιση του έργου από την ιστορικό Μαρία Ξυδιά. Επιπλέον το μυθιστόρημα σχολιάστηκε στο πλαίσιο των ιστορικών δεδομένων της εποχής αλλά και του ψυχολογικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί εκ μέρους των Γερμανών στο Βερολίνο επί ενάμιση χρόνο μετά την είσοδο των Σοβιετικών στην πόλη, ενώ ανιχνεύθηκε και η θέση του συγγραφέα σε αυτό, καθώς το βιβλίο κατεξοχήν στηρίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία και έχει ως κεντρικούς ήρωες τον ίδιο και τη σύζυγό του. Τέλος, σχολιάστηκε η τεχνική της αφήγησης του συγγραφέα  και έγινε σύγκριση με το βιβλίο Αούστερλιτς του Ζέμπαλντ τόσο σε επίπεδο τρόπων αφήγησης όσο και σε επίπεδο θεματολογίας, ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι δύο συγγραφείς στο έργο τους και το Γερμανικό έθνος έχουν προσλάβει την άνοδο, την πτώση του Ναζισμού και τις πολυεπίπεδες συνέπειές τους.