1η συνάντηση του Z’ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ (2024-2025)
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 07 Οκτωβρίου 2024 την 1η συνάντηση της περιόδου 2024-2025, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από τα μέλη της Λέσχης η εργοβιογραφία της βραβευμένης με Νόμπελ Αγγλίδας συγγραφέα Ντόρις Λέσινγκ και έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το πολυσέλιδο κορυφαίο μυθιστόρημά της Χρυσό σημειωματάριο από όλα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. Με τη δική της οπτική για το μυθιστόρημα τοποθετήθηκε η αρχιτέκτων Κατερίνα Θεοφιλοπούλου, δίνοντας έμφαση στην κατακερματισμένη δομή του ως μέσον έκφρασης του μεταπολεμικού ανθρώπου και συγγραφέα, στην εμβάθυνση των χαρακτήρων, στην καθημερινότητα των διαλόγων, στη δυνατότητα που δίνει η συγγραφέας να ταυτίζονται οι γυναίκες κυρίως με τις ηρωίδες του, στοιχεία που το καθιστούν φρέσκο και ενδιαφέρον. Η φιλόλογος Μαριλίνα Βαβαρούτσου επισήμανε την ημερολογιακή μυθιστορηματική καταγραφή σε αυτό, ένα αυτόνομο λογοτεχνικό είδος μέσα στην αφήγηση, που την κάνει ζωντανή και πρωτότυπη. Επιπλέον το μυθιστόρημα σχολιάστηκε ως λεπτομερές στις περιγραφές χώρων και χαρακτήρων, χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό για τα καθημερινά γυναικεία θέματα που θίγονται, για την πολιτική του διάσταση, ενώ δόθηκε περαιτέρω έμφαση στην τεχνική της αφήγησης, στην αποσπασματικότητα της μοντέρνας γραφής, στοιχεία που το καθιστούν πρωτοποριακά δομημένο ως ενιαίο, ενώ θα ήταν δυνατόν να χωρίζεται σε πέντε αυτόνομα βιβλία. Στη συνέχεια συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι για τον Ζ΄κύκλο συναντήσεων της ομάδας η θεματική θα είναι: «Παγκόσμια Λογοτεχνία του 20ού αι.», ενώ προτάθηκαν και συγκεκριμένα βιβλία.
2η συνάντηση του Ζ΄ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης (2024-2025)
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 4 Noεμβρίου 2024 την τρίτη συνάντηση της περιόδου 2024-25, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Iσόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από το μέλος της Λέσχης Καίτη Γεωργουλέα η εργοβιογραφία του James Joyce (1882-1941) καθώς και η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Οι Δουβλινέζοι. Η κα. Γεωργουλέα έκανε ειδική αναφορά σε κάθε ένα από τα 15 διηγήματα, εντοπίζοντας ως κοινή συνισταμένη το σκηνικό του παρηκμασμένου Δουβλίνου, με τους ακαλαίσθητους δρόμους, τα φτωχόσπιτα και τις έρημες επαύλεις που κάποτε γλεντούσε η παλιά τάξη των ευγενών της πόλης και με τον συγγραφέα να μετατρέπει τους ήρωές του σε αντιήρωες, καθώς οι αφηγηματικοί χαρακτήρες αφορούν σε ξεπεσμένοι ηθικά, περιθωριακοί, καιροσκόποι, αλκοολικοί κλπ. Ανέφερε ακόμ ότι οι ρεαλιστικές περιγραφές διέπονται άλλοτε από ευαισθησία και άλλοτε από χιούμορ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις των μελών της Λέσχης, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε επιμέρους στοιχεία των διηγημάτων εντοπίζοντας κοινά στοιχεία με τα μυθιστορήματα του Joyce.
3η συνάντηση του Ζ΄ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης (2024-2025)
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου 2024 την τρίτη συνάντηση της περιόδου 2024-25, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Iσόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε με προβολή οπτικού υλικού από την εκπαιδευτικό γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας Τόνια Καραλιά η ζωή και η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Ζιντ (Νόμπελ 1947). Ακολούθησε από την ίδια η σκιαγράφηση του περιεχομένου όλων των βιβλίων του και της μη θετικής αποδοχής, την οποία μέρος του έργου του έτυχε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τέλος η Τόνια Καραλιά συνόψισε την υπόθεση του προς ανάγνωση και συζήτηση βιβλίου του Ζιντ Τα υπόγεια του Βατικανού και το σχολίασε ως μυθιστόρημα. Ακολούθησαν συμπληρωματικά στοιχεία για την εργοβιογραφία του Ζιντ από την κα Βούλα Μπάμπαλη και περαιτέρω τοποθετήσεις και προβληματισμοί για το βιβλίο από τις κες Φωτεινή Αργυροπούλου και Ευαγγελία Παυλοπούλου. Οι κες Κατερίνα Θεοφιλοπούλου και Βούλα Κουρεμένου σχολίασαν το έργο του συγγραφέα ως προδρομικό του υπαρξισμού, ενώ η Αντωνία Παυλάκου αναφέρθηκε στην επιρροή που άσκησε ο Αντρέ Ζιντ, κυρίως με τα ημερολόγιά του, σε Έλληνες συγγραφείς της γενιάς του ’30, αναφορικά με τον εσωτερικό μονόλογο και την ημερολογιακή μυθοπλασία. Συζητήθηκε δε η γενικότερη επιδραστικότητα του έργου τού Ζιντ στη μοντερνιστική εξέλιξη του μυθιστορήματος.
4η συνάντηση του Ζ΄ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης (2024-2025)
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2025 την τέταρτη συνάντηση της περιόδου 2024-25, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Iσόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από τη φιλόλογο Αντωνία Παυλάκου γλώσσας η εργοβιογραφία του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Γουίλιαμς και ακολούθησε από την ίδια η προσέγγισή της στο μυθιστόρημά του Στόουνερ., το οποίο έτυχε εξαιρετικής αποδοχής μετά τον θάνατο του συγγραφέα το 1994. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις ιδέες- άξονες του μυθιστορήματος, ενός κειμένου που φέρνει τον αναγνώστη στον κόσμο της πανεπιστημιακής ζωής και κοινότητας με τις ιδιαιτερότητές τους. Ανέλυσε τον χαρακτήρα του Στόουνερ ως βασικού ήρωα και σκιαγράφησε τους υπόλοιπους τονίζοντας την ιδιαίτερη ικανότητα του συγγραφέα να περιγράφει λεπτές αποχρώσεις του εσωτερικού κόσμου τους κινητοποιώντας με τη γραφή του τον συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη.Τελειώνοντας, η Αντωνία Παυλάκου έκανε διάλογο με την ομάδα, στον οποίο όλοι κατέθεσαν την θετική αναγνωστική εμπειρία και τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα που θέτει το βιβλίο, για τους χαρακτήρες του, καθώς και συνολικά για το φιλοσοφικό υπόβαθρό του και κυρίως σε σχέση με τον βασικό ήρωα. Ιδιαίτερους προβληματισμούς διατύπωσαν η Κατερίνα Θεοφιλοπούλου, η Κατερίνα Γεωργουλέα, η Φωτεινή Αργυροπούλου και η Χρυσοδήμη Μαχαίρα. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας. Σε κλίμα ευφορίας και ευχών το τυχερό της χρονιάς βρήκε η κα Μαχαίρα, η οποία έλαβε δώρο από την ΕΜΣ το βιβλίο της Γιαπωνέζας συγγραφέα Γιόκο Ογκάουα Η αστυνομία της μνήμης.
5η συνάντηση του Ζ΄ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης (2024-2025)
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 03 Φεβρουαρίου 2025 την πέμπτη συνάντηση της περιόδου 2024-25, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Iσόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από το μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Χρυσοδήμη Μαχαίρα η εργοβιογραφία της Νοτιοαφρικανής συγγραφέα-πολιτικής ακτιβίστριας Ναντίν Γκόρντιμερ και ακολούθησε από την ίδια η προσέγγισή της στο μυθιστόρημά της ο Συντηρητής, για το οποίο μαζί με άλλα έργα της αξιολογήθηκε και έλαβε Νόμπελ (1991). Η Χ. Μαχαίρα ανέλυσε τον βασικό ήρωα του βιβλίου στο πλαίσιο του φαινομένου της αποικιοκρατίας και του απάρτχάιντ. τονίζοντας το συγκαταβατικό βλέμμα της ως δυτικής συγγραφέα στην ιστορία του βιβλίου, που φωτογραφίζει με τα μάτια της Γκόρντιμερ τις σχέσεις όλων των «χρωμάτων» στο παραπάνω καθεστώς. Ιδιαίτερους προβληματισμούς για την υπόθεση και την ιδιαιτερότητα της Ν. Αφρικής διατύπωσαν η Κατερίνα Γεωργουλέα, η Φωτεινή Αργυροπούλου, ενώ σχολίασαν όλα τα μέλη τον κεντρικό ήρωα και τη σημαντική της φάρμας του ως χώρο δράσης του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την αφηγηματική τεχνική του συνειρμού, ένα ιδιαίτερο είδος, που έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει μια υπόθεση μέσω των συνειρμικών κυρίως περιγραφών καταστάσεων και αντικειμένων.
Αφιέρωμα από τη Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΜΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΜΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία την αφιερωματική εκδήλωση «Γυναίκα η Δημιουργός», σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καλαμάτας, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 και ώρα 19.00, στο γραφείο της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Η δημοσιογράφος Κων/να Δρακουλάκου αναφέρθηκε συνοπτικά στην εργοβιογραφία του συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη και επισήμανε τη θετική στάση του απέναντι στη γυναίκα στο συνολικό έργο του και ειδικά στο βιβλίο του Μάργκινους Μόριους, το οποίο είχε δωρηθεί στα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης εκ μέρους της ίδιας και των φίλων του συγγραφέα. Μαζί με την πρόεδρο της ΕΜΣ Αντωνία Παυλάκου ανέγνωσαν αποσπάσματα από αυτό σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας ως μητέρας και παιδαγωγού αλλά και ως θύματος κακοποίησης. Εκ μέρους του Συμβουλευτικού Κέντρου παραβρέθηκαν η κοινωνιολόγος Βασιλική Σοφία Κατσίποδα, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Στρατάκου και η Ψυχολόγος Δήμητρα Μιχαλοπούλου. Με αφόρμηση από τα αποσπάσματα του βιβλίου, δέχθηκαν ερωτήσεις από την Κων/να Δρακουλάκου και την Αντωνία Παυλάκου, περισσότερες από τις οποίες απάντησε λόγω της φύσης τους η κα Δήμητρα Μιχαλοπούλου, ενώ εκείνες με κοινωνικό και κοινωνιολογικό περιεχόμενο οι δύο άλλες ειδικοί. Μέσα από την παραπάνω διαδικασία αναδείχθηκε αν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις συνδέεται η μητρική διαπαιδαγώγηση μέσα στην οικογένεια με ένα μελλοντικό κακοποιητικό προφίλ των παιδιών της και πόσο η γυναίκα ως μητέρα στο πλαίσιο της οικογένειας συντελεί στη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας των παιδιών της. Ερωτήσεις τέθηκαν και από το ακροατήριο και διατυπώθηκαν επίσης σοβαροί προβληματισμοί και παρατηρήσεις αναφορικά με τις σχέσεις θύματος-θύτη και την οφειλόμενη σε αυτούς φροντίδα, θεσμημένη ή μη, ειδικά προς τον άνδρα-θύτη, εκ μέρους της πολιτείας και των εμπλεκομένων με την οικογενειακή βία φορέων της.
6η συνάντηση του Ζ΄ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης (2024-2025)
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Ε.Μ.Σ. πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου 2025 την έκτη συνάντηση της περιόδου 2024-25, στο γραφείο της Ε.Μ.Σ. (Iσόγειο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Παρουσιάστηκε από το μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Μαρία Νταλλή η εργοβιογραφία της Καναδής συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ και ακολούθησε από τη φιλόλογο Ευαγγελία Παυλοπούλου προσέγγιση στο μυθιστόρημά της Η ιστορία της θεραπαινίδας, Η Ευαγγελία Παυλοπούλου ανέλυσε την ιστορία της βασικής ηρωίδας του βιβλίου στο πλαίσιο του δυστοπικού και αδιανόητου περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε μετά από πραξικόπημα, το οποίο επιβλήθηκε σε μια περιοχή φανταστική. Στην περιοχή αυτή, πιθανόν στις ΗΠΑ και σε μια εποχή που ενώ είναι μελλοντική ταυτίζεται με τη σημερινή, (το βιβλίο γράφτηκε το 1984) οι ανθρώπινες σχέσεις μεταβάλλονται σε σχέσεις εξουσίας και επιβολής, και μια ομάδα γυναικών, οι θεραπαινίδες, είναι επιφορτισμένη αποκλειστικά με το καθήκον της αναπαραγωγής, ενώ και οι άλλες ομάδες ζουν με αποτρόπαιους ρόλους. Ιδιαίτερους προβληματισμούς και φόβους για τα ορατά δυστοπικά φαινόμενα της σημερινής κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας εξέφρασαν όλα τα μέλη της ΛΑ, επισημαίνοντας πτυχές των ρόλων της γυναίκας που ισοδυναμούν με οπισθοδρόμηση αναφορικά με την κατακτημένη με αγώνες κοινωνική θέση της. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την τεχνική του εγκιβωτισμού και των αναδρομών σε μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που έχει τον εξομολογητικό τόνο της ημερολογιακής καταγραφής, με την οποία εκφράζεται η ηρωίδα.