Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 21 Μαρτίου 2012

Η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, ο Σύλλογος για τη Διάδοση των Γραμμάτων και ο Δήμος Καλαμάτας, πραγματοποίησαν στις 21 Μαρτίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Φιλοξενούμενος ομιλητής ήταν ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, κ. Δημήτρης Κοσμόπουλος, με θέμα ομιλίας: «Η λειτουργία της ποίησης στην εποχή μας». Στο πρώτο μέρος απαγγέλθηκαν αποσπάσματα από τα έργα των εθνικών μας ποιητών: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού και «Ο Φιλόπατρις» του Ανδρέα Κάλβου. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου.

Στο δεύτερο μέρος απαγγέλθηκε το απόσπασμα ΙΧ από την ποιητική σύνθεση «Κρούσμα», του Δ. Κοσμόπουλου και στη συνέχεια απαγγέλθηκαν τα εξής ποιήματα μελών της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων: «Αποχαιρετώντας τον ήλιο» του Κώστα Ερανιώτη, «Θεά ποίηση, μούσα ακριβή» του Σταύρου Καλυβιώτη,«Λίγοι γενναίοι» του Χρίστου Κοντοβουνήσιου, «Για τον πατέρα» του Δημήτρη Μποσινάκη, «Αοιδός» του Παναγιώτη Ντόκολα, «Τραύμα οδύνης» του Πέτρου Πανταζόπουλου, «Monsieur Roucher» του Νίκου Σαββάκη, «Τέμνειν το φως» του Παρασκευά Σερενέ, «Στις καλλιέργειες της άμμου» του Ηλία Τσιμπλή και «Το ποίημα που δε βρίσκω» του Αριστοτέλη Φράγκου.

Ακολούθησε μουσικό σόλο του καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Αλέξανδρου Κάλπου, με το οποίο έκλεισε και η εκδήλωση.

Οι απαγγελίες έγιναν από την κ. Παρασκευή Σαμπαζιώτη, νηπιαγωγό - ερασιτέχνη ηθοποιό και από τον κ. Βασίλη Φλώρο, ηθοποιό – συγγραφέα.