16.12.2013

    Την Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα της Ένωσής μας, των «Παιδικών Χωριών ΣΟΣ-Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας» και με την αμέριστη αρωγή του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

    Η επέτειος αυτή ορίστηκε το Νοέμβριο του 1989 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το θεματικό επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν τα δικαιώματα των παιδιών, ιδιαίτερα το δικαίωμά τους στο κρίσιμο αγαθό της παιδείας και ειδικότερα το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Έτσι, η εκδήλωση περιέλαβε το μουσικό έργο «Μια ιστορία και ένα τραγούδι για τα ανυπεράσπιστα παιδιά» από το Μουσικό Σχολείο, με υπεύθυνη καθηγήτρια την φιλόλογο κυρία Εύη Ντινοπούλου. Ακόμη, περιέλαβε τρεις κύριες ομιλίες. Η πρώτη ήταν του νομικού κ. Γιώργου Μόσχου, βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα των Παιδιών και είχε ως θέμα της την προάσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η δεύτερη είχε ως εισηγήτρια την φιλόλογο κ. Μαρία Σταθέα, ειδική Γραμματέα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, και είχε ως θέμα της τη συμβολή του Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στην ανάπτυξη του παιδιού. Και η τρίτη, με ομιλήτρια την φιλόλογο κ. Γιώτα Σβερκούνου-Τσαούση, Γενική Γραμματέα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, είχε ως θέμα της το παιδί και το δικαίωμά του στην εκπαίδευση. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Στέργιος Σιφνιός, Διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας Παιδικών Χωριών ΣΟΣ.