25.9.2011-1.10.2011

Στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων με την ονομασία «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ», η ΕΜΣ συνδιοργάνωσε με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και πραγματοποίησαν τις εκδηλώσεις :

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΠΕΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΟ – Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, Γαργαλιάνοι - Μπρίσκειος Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων - Ώρα 8.30 μμ.

8.30 μμ

Έναρξη εκδήλωσης - Χαιρετισμοί

Από τον Αντιδήμαρχο Τριφυλίας κ. Στάθη Ανδρινόπουλο

Από τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Κώστα Παπαδόπουλο (Ζωτόπουλο)

8.40 μμ

«Το έργο του λογοτέχνη Πέτρου Ολύμπιου»

Ομιλητής: Κώστας Κόλλιας (Ερανιώτης ) - Δήμαρχος Τριφυλίας, λογοτέχνης.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΝΤΑ - Φιλιατρά 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο των Φιλιατρών, ώρα 8.00 μμ. η δεύτερη από τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τριφυλιακής Ποίησης, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Τριφυλίας και την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Φιλιατρινό λογοτέχνη Μπάμπη Νίντα (1906-1962), ο οποίος έζησε και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Αναστάσιος Πούλος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος), ο οποίος διάβασε χαιρετιστήρια επιστολή του προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Γιώργου Ξεινού, καθώς και αποσπάσματα επιστολής του Ντίνου Χριστιανόπουλου για την εκδήλωση αυτή. Ομιλήτριες ήταν η κ. Βακώ Αθανασοπούλου, φιλόλογος, διευθύντρια του περιοδικού «Φιλιατρά», με θέμα «Μπάμπης Νίντας - Εκπαιδευτικός-Ποιητής-Κριτικός-Πεζογράφος» και η κ. Δήμητρα Χαντζή, φιλόλογος, διευθύντρια του Γυμνασίου Δωρίου, με θέμα «Η λογοτεχνική πορεία του Μπάμπη Νίντα». Οι ηθοποιοί του Τριφυλιακού Θεάτρου Ευγενία Μανώλη και Σταματία Μιχαλακοπούλου, φιλόλογος, απήγγειλαν ποιήματα, ενώ η ηθοποιός Νατάσα Παπαδάκη διάβασε διήγημα του Νίντα. Τον συντονισμό είχε η κ. Βιβή Παντελάκη,Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Τριφυλίας. Παρούσα ήταν και μία από τις δύο κόρες του Νίντα, η κ. Λιάνα Νίντα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΤΕΜΗ – Κοπανάκι, Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του πρώην Γυμνασίου Κοπανακίου, ώρα 8.00 μμ. η τρίτη από τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τριφυλιακής Ποίησης, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Τριφυλίας και την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Κοπανακαίο λογοτέχνη Παναγιώτη Μελτέμη (1918-1978). Χαιρετισμό απηύθυνε ο λογοτέχνης κ. Κώστας Κόλλιας, Δήμαρχος Τριφυλίας ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στους Τριφύλιους λογοτέχνες, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Τέλης Φράγκος. Ομιλητές ήταν ο κ. Τέλης Φράγκος, Πρόεδρος της ΕΜΣ, με θέμα «η εργοβιογραφία του Παναγιώτη Μελτέμη», ο κ. Θανάσης Λιακόπουλος, φιλόλογος, πεζογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, με θέμα «το πεζογραφικό έργο του Παναγιώτη Μελτέμη», και η κ. Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου, Ειδική Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, φιλόλογος και διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, με θέμα «το ποιητικό έργο του Παναγιώτη Μελτέμη».Οι ηθοποιοί του Τριφυλιακού Θεάτρου Ευγενία Μανώλη, Νατάσα Παπαδάκη και Σταματία Μιχαλακοπούλου, φιλόλογος, απήγγειλαν ποιήματα, ενώ η Ευγενία Μανώλη διάβασε και το διήγημα του Μελτέμη «Η Μηλίτσα». Τον συντονισμό είχε η κ. Βιβή Παντελάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Τριφυλίας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ - Κυπαρισσία Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

            Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος», στις 8.00 μμ. Ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Σαμπαζιώτης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος έκανε και σύντομη αναφορά στους Τριφύλιους ποιητές, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Τέλης Φράγκος. Αρχική ομιλήτρια ήταν η Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου, Ειδική Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, με θέμα «η εργοβιογραφία του Οδυσσέα Ελύτη». Στη συνέχεια μίλησε ο Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος), Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, με θέμα «υπερρεαλιστικές επιδράσεις στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη». Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Ελύτη από τους καλλιτέχνες και ηθοποιούς του Τριφυλιακού Θεάτρου Καλομοίρα Εστιανίδη,Σταματία Μιχαλακοπούλου και Τάκη Χρυσανθακόπουλο. Η Γιώτα Σβερκούνου-Τσαούση, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, μίλησε στη συνέχεια με θέμα «το φως στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» και ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τους ίδιους ηθοποιούς. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός, τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ελυτήρια: λύτρα και ελατήρια της ποίησης του Ελύτη». Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τους ίδιους καλλιτέχνες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση μελοποιημένων έργων του Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύλλογο Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η Πολύμνια». Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Βιβή Παντελάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Τριφυλίας. Την παρουσίαση των εικόνων από τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη επιμελήθηκε η Καλομοίρα Εστιανίδη, εκπαιδευτικός,πρώην Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Δωρίου.