10.12.2011

         Η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 19:30, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, πραγματοποίησε εκδήλωση που περιέλαβε αφενός τιμητικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια (1911-2011) από το θάνατο του κορυφαίου έλληνα διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και, αφετέρου, την απονομή των βραβείων του 1ου λογοτεχνικού διαγωνισμού «Νάκος Κληρόπουλος», προς τιμήν του πρώτου προέδρου της ΕΜΣ.

         Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης έγινε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Αριστοτέλη Φράγκο και ακούστηκε το μελοποιημένο ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη«Το σκοτεινό τρυγόνι». Η φιλόλογος, Γενική Γραμματέας της ΕΜΣ, κ. Γιώτα Σβερκούνου-Τσαούση μίλησε με θέμα: «Η γυναίκα και ο έρωτας στον Παπαδιαμάντη» και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με θέμα το έργο «Φόνισσα». Ο προσκεκλημένος ομιλητής, κ. Άγγελος Καλογερόπουλος, διδάκτωρ φιλολογίας, ειδικευμένος στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δοκιμιογράφος και ποιητής, μίλησε με θέμα: «‘Η Γυφτοπούλα’ του Παπαδιαμάντη και το ‘τυραννικώτατον πάθος’ του έρωτα». Ακολούθως, αναγνώστηκαν αποσπάσματα του έργου του Παπαδιαμάντη από τη φιλόλογο, Ειδική Γραμματέα της ΕΜΣ, κ. Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου, καθώς και από τον λογοτέχνη, ιατρό κ. Ελευθέριο Χριστακόπουλο. Ακούστηκε το μελοποιημένο ποίημα του Παπαδιαμάντη «Εικόνα αχειροποίητη», αναγνώστηκαν αποσπάσματα του έργου του από την εκπαιδευτικό κ. Καλομοίρα Εστιανίδη και το πρώτο μέρος έκλεισε με το μελοποιημένο ποίημα του Παπαδιαμάντη «Νύχτα βασάνου».

         Στο β’ μέρος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα τρία βραβεία του 1ου λογοτεχνικού διαγωνισμού «Νάκος Κληρόπουλος», στον οποίο έλαβαν μέρος μαθητές Λυκείων της Μεσσηνίας, σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των Τμημάτων της Καλαμάτας. Απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα για το 1ο Βραβείο του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «ΝΑΚΟΣ ΚΛΗΡΟΠΟΥΛΟΣ», καθώς και χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ, προσφορά της οικογένειας Κληροπούλου, στην Βασιλική Ανεβλαβή για το διήγημά της «Η θεωρία του τσακισμού», τιμητικό δίπλωμα για το 2ο βραβείο στον Κυριάκο Ζαφειρόπουλο για το διήγημά του «Σκλάβοι» και τιμητικό δίπλωμα για το 3ο βραβείο στην Αικατερίνη-Κύνθια Ανδρεάκου για το ποίημά της «Από το άλφα ως το ωμέγα». Στους βραβευμένους δόθηκαν, επίσης, τόμοι των «Μεσσηνιακών Δημιουργιών», που εκδίδει ανά διετία η ΕΜΣ και που περιλαμβάνουν έργα των μελών της.